
Booster Clubs 

Athletic and Debate/Speech Booster Clubs Q&A 

School administrators in recent years are witnessing a growing 

number of “booster clubs” within their communities. These booster 

clubs are normally established with the objective of helping to fund 

selected school activities, organizations or teams. They may be 

engaged in a variety of activities but they are principally money raising 

groups. Due to the growing number of booster clubs, it is wise to 

review KSHSAA rules that apply to the activities of booster clubs to 

answer some of the most often asked questions pertaining to the 

actions of these organizations. 

KSHSAA Handbook Rule 20-1-1(f) is the basis for most answers to 

questions relevant to booster clubs. This provision of the KSHSAA 

rules provides that “Booster Clubs, individual boosters and schools or 

other charitable foundations are considered synonymous to schools.” 

Therefore, what booster clubs may or may not do is the same as what 

schools themselves may or may not do. For example, a school cannot 

be involved in fundraising or in providing financial resources for 

students to attend any outside of school training sessions, tryouts or 

camps in any of the competitive athletics and debate/speech activities 

(cheerleading, dance, KAY and student council are exceptions). 

Likewise, booster clubs are prohibited from providing funds or 

resources to students for the same. Booster clubs may assist schools 

in providing school letters, team patches, chevrons and/or year dates 

to students for participating in interscholastic activities. Individual 

awards to any student may not exceed $25 in any activity. No cash or 

merchandise shall be awarded to students. All funds must be 

accounted for through the school and approved by the principal. 



Q. Can the school booster club contribute money for the purchase 

of equipment for a school activity? 

A. Yes, but the money cannot be earmarked for a particular item. In 

other words, once the school has the money, they determine what it 

will be spent for. 

Q. Can the school accept a donation of a particular piece of 

equipment from a booster club? 

A. Yes, provided the equipment could be used by any student in the 

school and the donation is approved by the principal and the Board of 

Education in accordance with K.S.A. 72-8210. 

Q. Can the booster club provide to students on the school team a 

video of their state championship game? 

A. Yes, provided the fair market value of that video and any other 

awards provided by the school and/or booster club for that activity has 

an aggregate total of $25 or less and must be approved by the 

principal. The $25 limit does not include cost of the school letter, bars, 

or chevrons. 

Q. Can an athletic or debate booster club provide money for 

students to attend a camp or clinic or compete on a non-school team? 

A. No, such contribution is prohibited by Rule 20-1-1(f). 

Q. Can an athletic or debate booster club provide transportation for 

students to attend a summer camp or clinic? 

A. Yes, schools may provide transportation to summer activities  

(see the February KSHSAA Activities Journal page 9). 

If there is an area of confusion with respect to what booster clubs may 

or may not do, it is in the area of what clubs or groups affiliated with 

non-school groups of students can do. For example, within the local 

community there is a group who supports the non-school youth soccer, 



or kids wrestling club, etc. Questions regarding what they can or 

cannot do often arise. 

Q. Can the youth soccer club (or wrestling club, etc.) raise money 

for camps and clinics for their players at school events, i.e., selling 

goods at school events? 

A. No. Once the school becomes involved in providing these groups 

the opportunity to raise funds at school events, these organizations 

then become synonymous with the school and the same provisions 

pertaining to school booster clubs apply.  

Reminder - these same groups may not solicit funds at KSHSAA 

postseason events. 

Q. Can members of the youth wrestling club (or soccer club, etc.) 

help at school events by manning concessions stands, etc.? 

A. Yes, but if any money is paid to the club for such services, then 

that amount of money cannot be used to send kids to athletic camps, 

clinics, etc. 

Q. Who is responsible for “tracking” money raised by non-school 

booster clubs (community youth teams, etc.) to prevent that money 

from being used to send school students in the same activity to 

camps?  

A. The school principal and the non-school booster club. 

Fundraising – Important Considerations 

In times of increasingly tight school budgets, more school teams and 

coaches are becoming involved in fundraising efforts to raise money to 

purchase school uniforms, warmups, shoes etc.   When this occurs, 

several important considerations should be kept in mind.  1) Many 

schools and school districts have policies requiring pre-approval of 

fundraising activities, to ensure their patrons and business community 



are not overwhelmed by constant fundraising by school teams, clubs 

etc.  2) Money generated by fundraising activities must be carefully 

and accurately accounted for to protect the intent of the donor as well 

as the integrity and reputation of the individual(s) organizing the 

fundraising.  Coaches and sponsors should follow the school or 

district’s policies on accounting for funds, and the auditor of the 

school should be consulted in the event of questions.  Accounting for 

school activity funds is a major responsibility and must be taken 

seriously to protect everyone involved.  The Kansas State Department 

of Education advises schools to be certain to follow the statutory 

procedures for accepting gifts K.S.A. 72-8210.   

When money from fundraising activities is being spent to purchase 

team equipment, uniforms, warmups, wind suits, shoes etc., the goods 

purchased become the property of the school and are part of the 

school’s inventory.  At the end of the season, year or useful life of the 

shoes, jerseys, etc., schools may sell those items to students, but 

must do so at a fair market price for comparable used goods.  To 

simply give the items to the students would be a violation of Awards 

Rule 20.  The Awards Rule considers booster clubs, individual boosters 

and charitable foundations such as school foundations the same as 

the school itself.  These entities may not give shoes, garments etc., to 

individual students.   They may raise funds to donate to the school 

which the school may then use to acquire the needed items for the 

team.   

Athletic Summer Camp Rules - Check the Website 

Principals and athletic directors are reminded to provide coaches and 

athletes with information pertaining to KSHSAA Handbook Rules 10 

and 30.  It is vital coaches and student athletes know and comply with 

both rules. Please refer to the website 

www.kshsaa.org>Schools>Coach/Athlete Info for relevant information.  

Administrators, coaches, parents and athletes need to work together 



to provide opportunities in the summer, while protecting time for 

family and students to pursue interests away from school activities.  

There are no basic restrictions on students attending summer camps, 

so long as they do not violate the Amateur and Awards Rules.  

Schools and/or school booster clubs may NOT be involved in financing 

students attending summer athletic camps. Schools may provide 

school transportation for students attending athletic and debate 

summer camps. 

 

(Above information extracted from March Activities Journal) 
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