
March 24, 2025 

Student Manager Guidelines 

Students who serve as team managers must confine their duties to traditional managerial tasks (i.e., 

keeping statistics, organizing equipment, pre and post-practice/event duties, etc.) They may not be part of 

taking or giving instruction, participating in drills, or be involved in game like activity. This would be a 

violation of KSHSAA Rule 30, Seasons of Activity and the student may not be covered by the school’s 

catastrophic insurance. 

Scores and Schedules 

It is that time of year, get your scores and schedule in the system and keep them up to date throughout the 

season. 

Covering the Rules of Softball 

Intentionally Walking 

If a coach requests to intentionally walk a batter to first base, then it is considered a dead ball. The batter 

may not advance to second base until the ball is put back in play and forced to advance. Rule reference 5-

1-1K. 

Situation: Team A is at bat with B1 in the left-hand batter’s box and they square to bunt with their left 

foot in the front corner of the batter’s box closest to home plate. As the ball comes off the bat it hits B1’s 

left foot that is still on the ground completely in the batter’s box. The umpire rules this a dead ball and the 

batter-runner out for contacting a fair batted ball before reaching first base. Team A’s coach argues that the 

ball hit the batter in the batter’s box so it should be ruled a foul ball. The umpire rules that since the 

batter’s foot was in the part of the batter’s box that is in fair territory when contact was made that the ball 

is fair, and the batter becomes a batter-runner since they have hit a fair ball. Also they are out for 

contacting the batted ball prior to reaching first base. RULING: Incorrect ruling by the umpire. When the 

ball touches the batter while the batter is still within the batter’s box it is a foul ball. Since the ball is foul 

by rule then the batter has not become a batter-runner and has not violated the rule for contacting the ball 

prior to reaching first base. Unless the batter had two strikes when they bunted the ball foul, the batter 

remains at bat with a strike added to their count. (2-24-1f, 2-64, 7-4-9, 8-1-1a, 8-2-7e) 


